İş Bankası Devletin Mi, Özel Mi?

İş Bankası devlete mi ait? İş Bankası özel bir banka mı, sahibi kim? 2025 yılı İş Bankası hakkında tüm bilgileri bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

İş Bankası Devletin Mi, Özel Mi?
Necati Öztürk
Kontrol Eden: Necati Öztürk
İçindekiler

    Türkiye İş Bankası, Mustaka Kemal önderliğinde 1924 yılının Ağustos ayında “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bankası” olarak hizmete başlamıştır. Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesi ve Cumhuriyetin ilanından hemen sonra ekonomik faaliyetleri kontrol edebilecek bir banka ihtiyacı doğmuştu. Bu durumda Mustafa Kemal, Bakanlar Kurulu’nu toplayarak bir milli banka kurulması talimatı verdi. İş Bankası devletin mi? diye soranlar için bu yazımızda bankanın geçmişi hakkında bilgileri sizlere ulaştırıyoruz.

    İş Bankası Devletin Mi?

    Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olarak hizmete başlayan İş Bankası, Türkiye’nin kalkınması için pek çok önemli projede söz sahibi olmuştur. Aynı zamanda Türkiye’de tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek, ulusal tasarrufları kontrol etmek, temel ekonomik atılımlarda finansman sağlamak, kredi ihtiyaçlarını karşılamak adına pek çok alanda önemli işler gerçekleştirmiştir. İş Bankası 97’lerden sonra özelleştirme kapsamına alınmış ve o tarihten sonra ise ortaklık yapısıyla işletilmiştir. Buna göre 2025 Mart tarihinden itibaren İş Bankası’nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:

    • • İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: %38,66
    • • Atatürk Hisseleri*: %28,09
    • • Halka açık pay: %33,25

    İş Bankası kime ait?

    İş Bankası’nın 2025 Mart sonu itibarıyla piyasa değeri 326.652.027.200 TL'dir. olarak gerçekleşmiştir. İş Bankası, Munzam Sandığı aracılığıyla çalışan ve emeklilerin %39.95 oranında ortak olduğu ve ülkemizde eşi görülmemiş bir ortaklık yapısıyla çalışmaktadır.  Yine İş Bankası devletin mi özel mi diye soranlar için de bu açıklama yeterli olacaktır. Yukarıda belirtilen ortaklık kar oranlarında CHP %28 oranında paya sahip olsa da, Atatürk’ün talimatlarıyla payın tamamı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na verilmektedir. Peki İş Bankası yönetim kurulunu, genel müdürünü ve diğer çalışanları kimler belirliyor?
    Tabiki de her bankanın bir sahibi var. Akbank Sabancı, Garanti Bankası Doğuş Grubu vs. İş Bankası’nın da sahibi emekli sandığı olmaktadır. İş Bankası ortaklık yapısı sayfasından güncel pay bilgilerine ulaşabilirsiniz.

    Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 31 Mart 2025 tarihi itibarıyla İş Bankası'nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:

    • • İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: %38,66
    • • Atatürk Hisseleri*: %28,09
    • • Halka açık pay: %33,25

    Mayıs 1998'de T.C. Hazinesi'nin İş Bankası'ndaki %12,3 oranındaki payı, başarılı bir halka arz işlemi ile yerli ve yabancı yatırımcılara sunuldu. Bu hisseler bugün Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

    İş Bankası'nın 2025 Mart sonu itibarıyla piyasa değeri 326.652.027.200 TL'dir.

    * Bu hisseler, Atatürk’e ait hisseler olup, Atatürk’ün vasiyeti gereğince Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilmektedir. Bu hisselerin temettü gelirleri ise, yine Atatürk’ün vasiyeti gereğince Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmış olduğundan, temettü ödemeleri vasiyetname hükümleri ve yasal mevzuat çerçevesinde adı geçen Kurumlara yapılmaktadır.

    İş Bankası Özel mi?

    İş Bankası sahibi kim diye sorulacak soruya da bu konuda yanıt verdik. İş Bankası ortaklık yapısı halinde çalıştığı için tek bir kişiye bağlı olarak işlememektedir. Diğer yandan İş Bankası devlet bankası mı diye sorulacak soruya da yanıt vermiş oluyoruz. İş Bankası devlet bankası olmamasına rağmen uygun faiz oranları ve ödeme koşulları sunmaktadır. Sizde İş Bankası şubelerine giderek en uygun faiz oranlarıyla kredi kullanabilirsiniz. Buna göre İş Bankası devletin mi özel mi konumuzda Türkiye İş Bankası’nın kime ait olduğunu, pay yapısını ve geçmişi hakkında bilgileri sizlere sunduk.

    Devlet bankaları

    qnb sahibi kim?